Njut och ge dig hän åt sticklusten!

måndag 22 februari 2010

umbrabröd


en stor bulle på jäs..


spana in min fina matberedare! den är mors gamla, säkert från 1950, det år hon gifte sej och satte bo..


..voilà, umbrabröd färdigt för svalning och ätning..:)


nästa stickcafé är onsdagen 3 mars, och denna gången träffas vi på gusto! www.gustokaffe.se
samma tid gäller, 17 -20.

eftersom det då dröjer ett tag innan ni får hålla en bit umbrabröd i handen;
här kommer recept så ni kan baka själva därhemma.

till en stor långpanna;

- 3/4 - 1 paket jäst
- 14 dl vatten
- 7 tsk salt
- ca 2 1/2 l vetemjöl. degen ska vara lite kladdig, alltså inte matas proppfull med mjöl, då bli brödet torrt och trist.
- om man vill; 3 -4 tsk var av mald anis och koriander (fröet)

själv använder jag alltid saltå vetemjöl, som har högre utmalningsgrad (mindre kli rensas bort), och som smakar så mycket godare.
att det dessutom är krav/ biodynamiskt odlat är liksom ingen nackdel..

- blanda allt, gärna i matberedare.
- låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1 - 3 timmar.
- häll allt i en bakpappersklädd långpanna, eller annan form.
- sätt på ugnens max, eller 250 grader.
- låt degen jäsa tills ugnen kommit upp i temperatur.
- snitta ev jässkåror lite försiktigt. ( det är tor som har lärt mej göra så, han klagade på den luftficka som kan bli under "skalet"..)
- sätt in plåten i mitten av ugnen, och grädda i 15 min, 250 grader.
- sänk värmen till 150 grader, och grädda ytterligare 25 min.
- låt svalna på galler, utan duk över.

gott - gott!

4 kommentarer:

  1. Mmmums. Snygg matberedare. Den kan få leka med min nån gång. Som var farmors och spelar i samma liga. Snyggelisnygg. Fast vi behöver hitta en ny sladd och kontakt till den för glappet är fullständigt obarnvänligt och livsfarligt, så illa att den fått flytta till skamvrån lite.
    Ändring!
    Kram Signe

    SvaraRadera
  2. hihi.. ja Signe, ändring..! Min är en sån fin som har träspaltar, har din oxå de??

    Sara; ja å vad mumsigt det är! kanske ska tipsa om tapenaden som serverades till sist..
    - vi borde byta lite recept du å jag, har jag en känsla av.

    SvaraRadera
  3. yes, trä för hela slanten! har faktiskt inte hunnit mer än provbaka med den någon gång innan vi förpassade den till riskförvaringshörnan. Vet bara att de är ju hårdvaluta även i sin nya tappning, en vän i Malmö fick nyligen en i present, de kostar väl bortåt 5 papp minst...
    har just cyklat till och från universitetet i full snöstorm - maffigt värre! Kram

    SvaraRadera