fredag 19 november 2010
trattisar och kikärter..
idag har butiken tagit emot gigantmängder med fantastiska garner.
mest colinette, men även garnstudio.
jovanka plockade med sej säkert fem kilo garn och dekorerade ett skyltskåp på storgatan.
åh, ni skulle bara se...
hon gör det såå snyggt!
är ni i växjö, ta repan på storgatan och bara njut.
vackra färger, vackra garner, vackert gjort.
så det så.
så eftersom huvudet är överfyllt av garn och färg, kopplar jag av med matlagning istället.
här kommer tips på god soppa!
än finns det trattisar i skogen, och nu är nog den tillåtna mängden älgar redan nedlagda, så ut och plocka..:-))
trattkantarellsoppa
4 pers
- 1 l färsk svamp, eller 1 dl torkad
- 1 liten gul lök
- 1/2 dl finhackad, eller finriven morot
- ca 4 - 5 msk vetemjöl
- 8 - 9 dl buljong
- 3 msk smör
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl grädde
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk sherry
- 2 tsk timjan
- kryddor som örtsalt, svartpeppar, vitlök, tamari cayennepeppar
- rensa svamp och stek i sitt eget spad tills det kokat in.
- fräs i smör i några minuter.
- i separat gryta fräses finhackad lök, kanske vitlök, i olivolja.
- tillsätt morot och stek med.
- timjan i, någon minut till.
- ytterligare några minuter, nu tillsammans med svampen.
- pudra över mjöl och rör ihop snabbt.
- häll på lite av buljong, och rör så mjölet löser sej.
- i med resten av buljong, och koka upp under omrörning.
- koka ca 15 min under lock.
- tillsätt creme fraiche, grädde.
- smaka av med tomatpuré, sherry, kanske mer timjan, tamari, peppar och kryddgrönt, som gräslök och persilja.
- är soppan för tjock, späd med mer vätska.
mmm, njut.
till soppan är det gott med bröd, vilket som helst, med hummus på.
- 3 dl kikärter, okokta. eller; 7-8 dl kokta.
- 2 vitlöksklyftor
- 1,5 tsk salt
- saft av 1/2 - 1 citron
- 1 dl olivolja, samt kanske lite kokvatten från kikärtskoket.
- cayennpeppar
- 2 -3 tsk oregano
- persilja
mal eller mixa, krydda och blanda.
det är absolut godast att koka ärterna själv.
i det koket låter jag alltid lök, morot, kanske purjo, persilja, kryddpeppar koka med, som sen mals ner ihop med ärterna.
men det går bra att krydda upp färdigkokta burkärter så det smakar gott.
gärna med sting!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar